Anijs (Pimpinella anisum)

AnijsAnijs komt in Nederland in het wild niet voor.
Ik heb geprobeerd om dit kruid in mijn tuin te kweken, maar het is me nog niet gelukt. Ik weet nu dat dit plantje een mooie warme zomer nodig heeft en echt in de volle zon moet staan. Anders lukt het niet om er zaad van te kweken. Anijs wil graag goed doorlatende en vruchtbare, kalkrijke grond.
Het meest worden de zaden gebruikt, die zijn het sterkst medicinaal. De bladeren en bloemen kunnen in salades. Stengels en wortels in de soep.

De geur van de anijsplant zullen jullie allemaal wel kennen : een kruidig zoet aroma.
Zogende vrouwen hebben baat bij het drinken van anijsthee om genoeg melk te blijven produceren.
De beschuit met muisjes met daarin anijszaad heeft daarmee te maken.
Men kan het ook heel goed in koolgerechten doen om de spijsvertering te verbeteren en winderigheid te voorkomen. Anijs werkt namelijk goed tegen winderigheid en koliekachtige pijnen.

Verder wordt anijs ook gebruikt bij bronchitis, droge hoest, maagdarmkrampen, gebrekkige eetlust, zwakke maagwerking en een nerveuze maag.
Ook culinair wordt anijs op verschillende manieren toegepast. Het is een echte smaakmaker van dranken (aperitieven, likeuren en bitters), zoete gerechten, snoep, gebak en het wordt gebruikt voor bij het inmaken van augurken. Ook cosmetisch wordt Anijs gebruikt, de etherische olie wordt verwerkt in parfums, mondspoelmiddelen en tandpasta.

Al met al weer een zeer veelzijdig kruidje. Als je anijszaadjes gebruikt is het wel belangrijk dat je ze even in een vijzel kneust omdat ze dan pas goed hun inhoudstoffen kunnen afgeven.
Anijs2Anijs wordt vaak gebruikt in winterse theeën met o.a. kaneel, gember, venkel, zoethout. Je kan natuurlijk zelf allerlei variaties uitproberen. Als je binnenkort weer van die heerlijke zware oliebollen gaat eten zou je dat goed kunnen combineren met zo’n theetje. Zo help je je spijsverteringsorganen een beetje om die oliebollen te verteren.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl