Bericht op de website van de Krant van Midden-Drenthe

Met Mekaor an Taofel is een gegeven in Zwiggelte

  • Afscheid nemen van Jan-Willem Vrieling (links) en Daphne Callee van Resto vanHarte uit Groningen. © Ron de Vos

Zwiggelte – Het is dat er in De Schuur in Zwiggelte geen kampvuurtjes gestookt kunnen worden, anders hadden de 50 gasten van Met Mekaor an Taofel zelf als padvinders hun voorgerecht mogen bakken.

De stokjes van het voorgerecht van dinsdagavond waren gevuld met groene asperges en paardenbloemetjes. Ze waren door het vrijwilligersteam dat deze avond kookte vakkundig met brooddeeg omwikkeld. Het geheel was gewoon in de oven gebakken. Maar ondanks het gebrek aan het kampvuurtje zag dit voorgerecht er heel aantrekkelijk uit en het smaakte de gasten, zo te zien, uitstekend.

Resto vanHarte

Het is deze maand precies een jaar geleden dat de gezamenlijk eettafel Met Mekaor an Taofel van start ging. Het is begonnen met behulp van Jan-Willem Vrieling en Daphne Callee van Resto vanHarte uit Groningen. Die eerste keer samen eten was een geslaagde vuurdoop: er werden toen door de totaal onervaren vrijwilligers drie verschillende menu’s voor 120 gasten verzorgd.

Training

Een jaar is verstreken. Jan-Willem en Daphne hebben tot kort geleden het team van inmiddels 30 vrijwilligers ondersteund en getraind in het koken en het serveren van de maaltijden. Met succes: Met Mekaor an Taofel heeft, met ondersteuning van het Oranje Fonds, het VSBfonds en De Klipper, bewezen zelfstandig verder te kunnen.

Receptenboekje

De maaltijd van vanavond stond in het teken van de presentatie van het nieuwe receptenboekje: Met Mekaor an Taofel, recepten en verhalen uit Zwiggelte en het afscheid van Jan-Willem en Daphne. Dit werd gecombineerd: als dank voor hun enthousiasme en inzet kregen Jan-Willem en Daphne de eerste exemplaren van het boekje uitgereikt.

Twaalf menu’s

Het boekje Met Mekaor an Taofel, recepten en verhalen uit Zwiggelte werd samengesteld door twee van de vrijwilligers:  Annelies Kok en Geesje Vrieling. Zij verzamelden een twaalftal menu’s die het afgelopen jaar in het restaurant gekookt zijn. Tevens interviewden zij een aantal (oud-)Zwiggelters. Foto’s en illustraties maken het boekje tot een kleurrijk geheel, een prachtige weergave van een jaar lang Met Mekaor an Taofel.