Brandnetels zoeken en thee maken!

Brandnetel

Ik wilde graag weer eens iets over kruiden vertellen. Zo’n natuurrijk dorp als Zwiggelte staat vol met kruiden. Deze zijn in principe allemaal goed te gebruiken. Ze zijn bijvoorbeeld geneeskrachtig, of in je kunt ze in je eten doen, of je kunt er thee van zetten.
Een van die kruiden is de Brandnetel. Een plant waarbij je de neiging hebt hem gelijk uit de grond te trekken en weg te gooien. Maar sinds ik weet welke krachten hij heeft, doe ik dat anders. De jonge blaadjes zijn heel geschikt om thee van te zetten of in de soep te doen. Op deze manier houd je hem klein en je gebruikt hem nuttig.

De Brandnetel is heel bloedzuiverend, hij helpt botontkalking tegen te gaan, er zitten heel veel vitaminen (A, B₂, C D, K, Foliumzuur) en mineralen ( zoals IJzer, Kalium en Calcium) in. Dat is goed tegen klachten als artritis, jicht, artrose. Doordat de Brandnetel zo zuiverend is, krijg je er ook meer energie van.

Als je in de menopauze bent, hebben je nieren en bijnieren het zwaar te verduren. Die kunnen dan wel wat steun gebruiken. Het drinken van brandnetelthee voedt, versterkt en bouwt je nieren en bijnieren op. Brandnetel is ook goed voor je spijsvertering, alle spijsverteringssappen nemen toe. Brandnetel stimuleert verder de werking van je darmen en lever.
Alles van de Brandnetel is te gebruiken: zijn wortel is nuttig bij prostaatklachten en het zaad werkt tegen urine-incontinentie.

Hondsdraf

De brandnetel mag in mijn tuin staan, maar ik houd hem dus klein. En als hij te groot wordt, dan ga ik er gier van maken, omdat dit hele goede mest is voor de groentetuin. Gier kun je maken door een bak vol met brandnetels onder water te zetten. Elke dag even roeren en na een paar dagen is het gier.

Al met al is brandnetel een super kruid, dus als je straks die verse brandnetelblaadjes ziet, pluk ze eens. Als de blaadjes jong zijn prikken ze nog niet zo, je kunt ze zo met de blote handen plukken. En heb je je per ongeluk toch geprikt, een gekneusd hondsdraf blaadje helpt je zo van de jeuk af. Een handje vol in de theepot, giet er een liter heet water overheen, tien minuten laten trekken en je hebt een heerlijke voedzame thee. Of doe wat jonge blaadjes in de soep.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl