Daslook (Allium ursinum L.)

DaslookDaslook hoort bij de lookfamilie (o.a. ui, prei, knoflook). Dit kruid wordt ook wel wilde knoflook genoemd. Het heeft ook de smaak en de geur. Het komt in het wild voor in Zuid-Limburg en bij de duinen in Den Haag. Het is een beschermde plant. Ik heb gehoord dat het hier in Drenthe ook in het wild groeit, waarschijnlijk na aanplant. Het is een bosplantje, het doet het goed onder de bomen.

Bij het plukken van het blad moet je wel zeker weten dat het Daslook is. Je moet het ‘t vorige jaar hebben zien bloeien, dan weet je of je het juiste plantje hebt. Daslookblad lijkt erg op het blad van het Lelietje-van-Dalen en dat is giftig. Maar dat risico loop je natuurlijk bij alles wat je gaat plukken in de natuur. Bij het plukken van het Daslookblad komt er een uiengeur vrij, dat is een mooie aanwijzing.

In de kruidengeneeskunde wordt Daslook gebruikt bij het verlagen van cholesterol, bij reiniging van de slagaderwand en bij te hoge bloeddruk. Het is ook goede voeding. Net als de hele lookfamilie is Daslook ook goed bij spijsverteringsstoornissen, goed voor de darmflora. Het reinigt maag en darm. Omdat het plantje een goede reiniger is doet hij het ook goed bij huidproblemen. Gebruik de blaadjes vers en doe het gewoon net als peterselie op het laatste moment over je eten.

De hele plant wordt gebruikt, dus ook de bol. De bolletjes zijn wat scherp, maar prima te gebruiken. Het blad is heerlijk om bijvoorbeeld tezamen met wat andere kruiden in kwark te doen voor op een toastje. En natuurlijk heerlijk in salades en in soep.

Van de bloemen kun je Daslookolie maken. Doe de bloemen in een pot, daaroverheen doe je olijfolie. Laat de pot 14 dagen op een warme plek staan en zeef daarna de bloemen eruit. Je hebt dan een heerlijke olie om over de sla te doen.

Het lijkt dus heel erg op knoflook. Daslook is misschien de knoflook voor de wat koudere landen.Maar om even mijn tuindersbloed te laten stromen: knoflook is hier in Nederland prima te verbouwen. Je moet alleen een trucje toepassen anders krijg je net als bij de Daslook heel kleine bolletjes. Knoflook teel je door een teentje als een pootuitje in de grond te stoppen, met een puntje net boven de grond. Dan maak je met de grond een heuveltje van 15 cm, daar blijft dan de warmte een beetje in hangen, waardoor de knoflookbollen groter worden. De rest hangt van de hoeveelheid zon af. Als je dit in oktober doet, dan kun je in juni oogsten als het loof begint af te sterven.

Ik heb Daslook net aangeplant in mijn tuin. Hij schijnt wat tijd nodig te hebben om aan te slaan. Dus nu maar hopen dat hij het fijn vind in mijn tuin. En heel snel een heel tapijt onder de bomen gaat vormen. Als jullie willen kunnen jullie dan in het voorjaar bij mij de Daslook komen proeven.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl