De Berk (Betula Alba)

Berk_1Weer berkensap afgetapt. Dat vind ik toch wel heel bijzonder, om sap te drinken van een boom. Dat kan van de berk. In december komt de sapstroom al op gang en in maart/april, voordat de bladeren aan de boom komen, is er een sterke sapstroom en na volle maan gaat de sapstroom naar de takken toe. Als je dan een vingerdikke tak afknipt druppelt daar het sap uit. Als je er dan een fles aan hangt is hij binnen een paar dagen vol. Je moet oppassen dat je daarna de wond afsluit, want een berk kan doodbloeden. Ik heb het uiteinde van het takje met as ingesmeerd en dat werkte.

Ja, en waarom zou je berkensap drinken? Het werkt zuiverend in je lijf. Het helpt de nieren je afvalstoffen weg te werken. Dus als je afvalstoffen zich ophopen in je gewrichten, zoals bij reuma, jicht en artritis het geval is, dan kan berkensap je helpen.

Het blad kan ook gebruikt worden. Er is goed thee van te zetten. Het is geschikt om jezelf door te spoelen als je last hebt van ontstekingen aan de urinewegen. Ook werkt het preventief tegen nierstenen. Verder wordt het gebruikt bij voorjaarskuren, dat kan ook samen met braamblad en aardbeiblad en zwarte aalbesblad.
De berk is een heel flexibele boom, de mensen die hem nodig hebben zouden misschien wat van die flexibiliteit kunnen gebruiken. Ze zijn door het leven wat verstard geraakt en durven niet aan iets nieuws te beginnen. Terwijl ze van nature beweeglijk en ondernemend waren. Door de berk zullen ze dit weer worden.

De bast wordt gebruikt voor de huid. Van de bast is een zalf te maken. Deze is voor mensen die last hebben van eczeem, psoriasis, roos. Eigenlijk als je net zo’n huid als de berk zelf hebt. Dit helpt zowel bij natte als bij een droge eczeem.
Berk_2En dan heb je ook mensen die juist met een boog om de berk heen lopen omdat ze allergisch zijn voor de vrucht, de berkenpollen. Maar de berk heeft dus ook vele goede eigenschappen. Eigenlijk net zoals de mens.

Er zijn vele verschillende soorten berken, ze hebben ongeveer dezelfde werking.
Je moet deze middelen niet gebruiken als je al vocht afdrijvende medicijnen gebruikt en niet tegelijk met ijzerpreparaten.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl