De Walnotenboom (Juglans regia)

13139De eerste walnoten vallen weer!
Wat geeft de walnotenboom toch veel goeds.
De bladeren vind ik al zo heerlijk ruiken. De notenboom werd altijd bij boerderijen geplant om de vliegen te verdrijven. Zij houden niet van die geur.
In de kruidengeneeskunde worden de jonge bladeren en groene bolster gebruikt.

De noten zijn heel gezond om te eten. Zij zijn goed voor de hersenen en het hart. Er zit omega 3 en 6 in. Ik gebruik de noten het hele jaar door. Als ze vers zijn vind ik ze het lekkerst. Ik haal het bittere velletje van de noot, die is er bij verse noten goed af te halen. Het is een priegelwerkje, maar neem er de tijd voor en je hebt zo meteen een rustmomentje.
Van de tussenschotten van de walnoot kun je thee en tinctuur maken, deze zijn goed voor de doorbloeding van de hersen en het hart. (Maar tinctuur mag je niet op eigen houtje maken.)Van de bladeren kun je thee zetten, deze reinigt het bloed, verdrijft wormen en bevordert de spijsvertering. De thee werkt ook goed bij diarree en andere darmklachten. En omdat je bloed wordt gereinigd helpt de thee ook goed bij eczeem (vooral nat eczeem bij kinderen), bij acné, jicht en slijmvliesontstekingen. (Pas op: niet bij zwangerschap, kinderen onder de 3 jaar, niet bij ontstekingen in het spijsverteringskanaal.) De bladeren kun je ook gebruiken om wol mee te verven. De bladeren, groene bolster en de olie worden op verschillende manieren in de cosmetische industrie gebruikt.

De onrijpe groene schillen zijn ook te gebruiken om slecht genezende wonden en zweren mee uit te wassen.
Dan is er nog de gezonde olie van de noot zelf. Van de onrijpe vruchten kan je in juni een likeur maken, deze moet wel 3 maanden rijpen maar dan heb je in de winter een bijzonder drankje. Je moet bij het insnijden van de bolster wel handschoenen dragen, want de bolster geeft een bruin/zwart goedje af dat je handen verft. Mijn vader liep altijd met bruine handen rond in de notentijd, dat hoorde erbij.

WalnotenMijn ervaring met walnoten zoeken komt dus uit mijn jeugd. We hadden thuis een hele grote walnotenboom. Wat was dat heerlijk, noten zoeken en met een stok de noten uit de boom proberen te slaan. Gelukkig heb ik ook nu weer een notenboom. Het is een heerlijk rustgevend klusje om elke dag de gevallen noten te zoeken.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl