Driekleurig Viooltje (Viola tricolor)

3kleurig_2Wie heeft deze koude dagen het Driekleurig Viooltje ook in zijn tuin? Zelfs in februari heeft dit ‘onkruidje’ bloemetjes! Het laat dan wel zijn bloemetje naar beneden hangen, maar ze bloeien!
De drie kleuren van het bloemetje zijn paars, geel en wit. Het zijn de kleuren van geloof, hoop en liefde. Dat is mooi, om dat in februari in je tuin aan te treffen. Toen wij in Zwiggelte kwamen wonen, had ik verscheidenen pollen in de tuin. Ik was blij verwonderd dat dit mooi bloeiende plantje zomaar in mijn tuin bloeide. Het houdt van zanderige grond, en in de Beemsterklei waar ik vandaan kom groeit het niet.

Het Driekleurig Viooltje is een heel goed huidkruid. Het is te gebruiken bij acné, nat en droog eczeem, psoriasis, luieruitslag en dauwworm. Dus bij allerlei huidaandoeningen, maar ook bij darmklachten en slijmvliesontstekingen.
Het kruid is heel geschikt voor kinderen die deze klachten hebben. Het is namelijk een zacht werkend kruid.

Bij reumatische aandoeningen kun je met Driekleurig Viooltjes je bloed zuiveren. 40 à 60 gram gedroogde plant in 1 liter, of 1,5 gram op een kopje water, een uur laten trekken, en aan de kook brengen, 20 seconden koken, even zeven en tot 1 liter drinken verdeeld over de dag.
Een geconcentreerd afkooksel kan uitwendig gebruikt worden bij huidaandoeningen.

Viooltjesolie kun je maken door een schoon glazen potje te vullen met viooltjesbloemen. Daar giet je amandelolie overheen. Zonnebloemolie kan ook, maar als de olie speciaal voor de huid wordt gemaakt is amandelolie nog beter. De bloemetjes moeten losjes zwemmen. Dan zet je je oliepot gedurende drie tot zes weken in de zon op de vensterbank. Elke dag even schudden. Het deksel er niet strak opdraaien, want er moet vocht kunnen ontsnappen (bij het schudden). Als de olie klaar is (je krijgt dan een lila verkleuring) even zeven door een katoenen doek.

3kleurig_1Ik had de bloemetjes van het Driekleurig viooltje van de zomer ook in mijn ijsklontjes gedaan, dat ziet er heel vrolijk uit.
Zo zie je maar weer: de natuur zit vol verrassingen, ook in de winter!

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl