Duizendblad (Achillea millefolium L.)

Duizendblad_1Het staat weer te bloeien in de berm. De zo gewone onkruid, zo onopvallend maar zo geneeskrachtig. In de Griekse oudheid werd dit kruid al gebruikt.
De Latijnse naam Achillea komt van het verhaal dat de Griekse veldheer Achilles het kruid gebruikte voor zijn soldaten in het leger. Duizendblad heeft bloedstelpende en wond helende eigenschappen. Kneus maar eens een blaadje als je een wondje hebt en leg daar het gekneusde blaadje op.

Duizendblad (millefolium) heeft ook zijn naam te danken aan de bijna ’duizend’ kleine blaadjes waar het blad uit bestaat. Vanuit de signatuurleer kun je daaruit afleiden dat het werkt op de haarvaten, bloedvatstelsel en het zenuwstelsel.
Andere goede eigenschappen van het Duizendblad zijn het opheffen van krampen in de spijsverteringsorganen. Dus bij maagkrampen en darmproblemen. Dan kun je thee drinken van het blad en bloem zonder de wat houtige stengel. Het is ook raadzaam Duizendblad niet te lang, niet langer dan een maand achterelkaar te gebruiken. Er kan dan duizeligheid en hoofdpijn optreden.
Ook is het ontstekingsremmend, het verzacht de slijmvliezen. Dus bij verkoudheid. De eigenschappen van Duizendblad lijken wel wat op die van de Kamille.
Het heeft ook een goede werking op de baarmoeder, het kan ingezet worden bij vele klachten van de baarmoeder. Het is menstruatie bevorderend maar ook krampwerend ( niet bij zwangerschap drinken).

Het is bloedsomloop stimulerend en regulerend, het is bloeddrukverlagend en het verwijd de kleine bloedvaten dus niet tegelijk gebruiken met bloedverdunners.
Het is wel leuk om te weten dat in de middeleeuwen dit plantje Nesevloede werd genoemd. Het was hun eerste keuze voor neusbloedingen. Dat geldt voor alle wondjes. Je kan dan licht op het blad kauwen of kneuzen en dan in je neus stoppen of op je wondje leggen.
Duizendblad_2Ook in oude kruidenboeken noemt men Duizendblad “het geneesmiddel voor alle kwalen”. Het zal komen door zijn bloed reinigende werking.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl