Eindelijk dan toch de zon!

ZonOch, hij is al weer weg…Toch wil ik graag hebben over een wondermiddeltje tegen verbranding. Ik ga er vanuit dat de zon deze zomer nog heel vaak gaat schijnen.

Rond deze tijd komt het Sint Janskruid in bloei met zijn mooie gele bloemetjes. Her en der staat hij rondom Zwiggelte te bloeien tegen de tijd dat deze Boerhoorn verschijnt. Ik heb een zwak voor dit plantje. Zo simpel, zo sterk. Het plantje is er zelfs de oorzaak dat ik me ben gaan verdiepen in de kruiden.
Het oogsten van de bloemetjes begint altijd rond 24 juni (Sint Jan dag) tot en met augustus. Het is nu kouder, dus het is iets verlaat. Het is het kruid dat al de warmte in zich opneemt en dus ook weer afstaat.

Om zeker te weten dat je het juiste kruid hebt moet je dit even checken. Door een blaadje te plukken en deze tegen het licht te houden zie je allemaal ‘gaatjes’ . Het kruid heeft zijn Latijnse naam hier o.a. aan te danken: Hypericum perforatum. Deze ‘gaatjes’ zijn kliertjes en als je dan vervolgens het bloemetje tussen je vingers fijn wrijft dan krijgen je vingertoppen een rode, roestbruine kleur. Dan heb je het Sint Janskruid.
Sint Janskruid staat vooral bekend om zijn werking tegen stress, depressieve gevoelens en angst, dan wordt de tinctuur gebruikt. Het heeft dus een werking op het zenuwstelsel. Het kruid heeft wel invloed op de werking van de medicijnen die je eventueel slikt, dus dat kan je beter niet tezamen doen.

Je kan heel makkelijk van dit kruid een olie maken. Een mooie rode olie. Deze olie is te gebruiken als je je verbrand hebt of een brandwond hebt. Als je je daarmee ingesmeerd hebt kun je beter niet meer in zon gaan. Maar de volgende dag is je door de zon verbrande huid weer genezen.
De olie is ook te gebruiken tegen eelt op je voeten, dan worden je voeten heerlijk zacht. Alleen vind ik het onhandig in de zomer, omdat je dan met je blote voeten geen vette olie wil, maar met sokken aan gaat het prima.
Zon2Het kruid kan ook als een massage olie gebruikt worden bij spier- of gewrichtspijn. Het is verwarmend, het stimuleert de doorbloeding en is tevens pijnstillend. Tevens kan hij wondjes desinfecteren.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl