Felix Bakker: ‘Het zwijgen verbroken’

 

Het was een bijzondere dag voor Zwiggelter Felix C. Bakker (Frits) en zijn vrouw Eva Bakker-Feijen. Op zondagmiddag 10 maart werd in Herinneringscentrum Kamp Westerbork het nieuwe boek van Felix gepresenteerd:

‘Het zwijgen verbroken.

Memoires van een oorlogsveteraan’

 

 

 

‘Het is niet alleen mijn verhaal, maar ook het verhaal van alle maten en kameraden die ik daar in Indië en langs de Birma-Siam Spoorweg heb moeten achterlaten. En ook het verhaal van alle andere overlevenden die het niet kunnen of willen vertellen.’ – Felix C. Bakker

Na een korte inleiding van scheidend directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder lazen Eva Bakker en redacteur Lody Pieters indringende fragmenten voor uit de verschillende episodes van het leven van Felix. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de voorzitter van het Karel Doorman Fonds (subsidiegever) en aan schout bij nacht b.d. Henk Itzig Heine. De middag werd besloten met liedjes van schoondochter Jenny Kaliey en met een drankje en heerlijke Indische hapjes gemaakt door plaatsgenoot Diana Nanning.

In het persbericht van het Herinneringscentrum staat:

Geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Indo-Chinese moeder brengt Felix Constantijn Bakker (1925) zijn jeugd door in een kindertehuis in Soekaboemi. De strenge Hollandse opvoeding die hij daar krijgt, staat in schril contrast met het vrije leventje bij zijn moeder in Batavia.

Nauwelijks zestien jaar is hij, wanneer hij als marinier in opleiding zijn vuurdoop beleeft bij de invasie van het Japanse leger in Oost-Java. Hij wordt krijgsgevangen gemaakt en naar Thailand gedeporteerd, waar hij dwangarbeid verricht aan de beruchte Birma-Siam Spoorweg.

Na de Japanse capitulatie wordt Felix ingedeeld bij het Marinevendel (een onderdeel van de Nederlandse marine), dat op Bali wordt ingezet tegen Indonesische opstandelingen. Eindelijk terug op Java besluit Felix zijn marineloopbaan in Nederland voort te zetten. Via diverse plaatsingen en functies komt hij bij de Marine Inlichtingendienst (Marid) terecht en belandt zo in de Koude Oorlog. Zijn uitzending naar Nieuw-Guinea stelt hem weer voor het dilemma van een ‘kind van twee culturen’: de liefde voor zijn geboorteland én loyaliteit naar zijn vaderland.

Meer dan vijftig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog vond Felix Bakker dat het tijd was om het zwijgen te verbreken en zijn levensverhaal met anderen te delen. Dat deed hij gedurende de laatste twintig jaar in zelfgeschreven artikelen, in interviews, lezingen en mediaoptredens. Ook gaf hij gastlessen op scholen voor het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden.

 

In Het zwijgen verbroken zijn al die ‘levensfragmenten’ samengesmeed tot een ‘klein’ persoonlijk verhaal van een veelbewogen leven tegen de achtergrond van grote historische gebeurtenissen. Henk Itzig Heine, schout-bij-nacht b.d. en bestuurslid van het Indisch Herinneringscentrum en van de Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten, schreef het voorwoord.

‘Het zwijgen verbroken’ kost € 17,50 en is te koop bij de Bruna in Westerbork en in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.