Rode klaver

Rode klaver Trifolium pratense L.

Zullen we van de zomer thee van de rode klaver gaan drinken?
Ik ga het zeker doen. De rode klaver is te vinden in wat vochtige graslanden, weiden en wegbermen. Jullie herkennen dit plantje vast wel. Het kan goed groeien op arme gronden.

De rode klaver heeft veel goede eigenschappen.
Ik zal er een paar noemen: werkt tegen allerlei menopauze klachten zoals warmte-opwellingen, nachtelijk zweten, droge vagina, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, urinecontinentie, hartkloppingen. Werkt preventief tegen osteoporose (botontkalking). Werkt preventief tegen allerlei hormoon gerelateerde kankers. Werkt bloedzuiverend, ontzurend en is ontsteking werend. Denk dan onder andere aan hoest, bronchitis, jicht.
Je kan de rode klaver ook uitwendig toepassen om de huid te zuiveren door een kompres te gebruiken bij huidinfecties, verzweringen, insectenbeten , eczemen en psoriasis.

Ach, ik kan zo wel een tijdje doorgaan. Het bijzondere vind ik dat het zo’n ‘gewoon’ plantje is dat in onze weilanden groeit. In de boeken wordt er al vanaf het begin van de jaartelling geschreven over het medicinaal gebruik van rode klaver. Het werd in de middeleeuwen ook als veevoeder gebruikt. Maar ook voor dit kruid geldt dat je alles met mate moet gebruiken.

Je gebruikt van het plantje de bloeiende toppen en belangrijk is dat je gezonde plantjes plukt. Ze bloeien van juni tot de herfst. Je kan de rode klaver ook prima in een salade verwerken of door een rijstgerecht doen. En als we toch bezig zijn kunnen we er ook nog wel even een bloemenwijn van maken.

Het zeldzame klavertje vier zou geluk brengen, maar ik denk dat we meer geluk ontlenen aan het gebruik van het klavertje drie zelf. Dat is wel vaker zo, we zoeken naar het bijzondere en ondertussen hebben we niet in gaten dat het meeste geluk huist in het gewone.

Contra-indicatie: Zwangerschap, mensen met bloedverdunners.

Op jullie gezondheid,
Annemieke

www.moederaardema.nl