Smeerwortel

 

plaatje Smeerwortel              Symphytum officinale

De smeerwortel kom je tegen in de bermen en bij sloten, overal in Nederland. Hij hoort tot de ruwbladigen. Ze hebben paars blauwe soms witte bloemen die knikkend hangen. Als hij eenmaal in je tuin een plekje heeft en je wil hem verplaatsen, dan blijft er altijd wel een stukje wortel achter om verder te groeien. Maar hij zaait zich ook uit.

De wortel en het blad worden van de smeerwortel gebruikt. En vooral uitwendig, omdat het blad een alkaloïde bevat die de lever kan beschadigen. Maar je kan het jonge blad prima gebruiken voor in de soep of door een omelet. Maar niet te vaak en niet teveel. Dan kan je natuurlijk vragen: Waarom zou ik smeerwortel eten? Nou, omdat er ook heel veel vitaminen en mineralen in zitten.

Smeerwortel is huid en slijmvlies herstellend. Hij bevordert de aanmaak van nieuwe cellen en herstelt beschadigd bindweefsel . Als je de wortel doorsnijdt, dan komt er meteen sap vrij dat lijkt op lijm. En dat is wat smeerwortel ook doet: botten lijmen. Als er geen gips mogelijk is zou je dus een kompres van smeerwortel kunnen gebruiken. Rond het begin van de jaartelling gebruikte men de smeerwortel al bij botbreuken.
De smeerwortel is heel goed te gebruiken bij kneuzingen, bloeduitstortingen, verzwikkingen, spierverrekkingen of spierontstekingen, want hij is wond helend en pijnstillend.
Bij deze klachten gebruik ik het verse blad. Als je bijvoorbeeld je enkel verzwikt hebt, kun je het blad kneuzen met een deegroller. Dan komen er slijmerige stofjes los. Daarna leg je de bladeren of één blad op de gekneusde plek. Bijvoorbeeld bij je voet een sok eromheen, dan blijft het prima zitten. Ik heb dat zomer op een avond gedaan en het er ‘s nachts op gelaten. Bij het opstaan was mijn voet hersteld. Er op tijd bij zijn is heel belangrijk. Dat is met alles zo, dan heb je ook het snelste resultaat. Bij een spierontsteking is langdurig smeren met smeerwortelzalf noodzakelijk. Dit omdat ook de ontsteking meestal al een tijdje aanwezig was voordat je het in de gaten had.

plaatje-2En als je hem in de tuin hebt kan je hem goed gebruiken als compostversneller. Ik gooi er alleen de bladeren bij, want ik wil het niet riskeren dat de wortel niet composteert, dan heb je straks je hele tuin met smeerwortel.
Je kan van de bladeren ook smeerwortelgier maken. Die kun je gebruiken bij celschade aan de plant, bijvoorbeeld door de vorst.
Zoals je ziet een waardevolle plant met nog veel meer krachten die ik hier niet allemaal benoemen kan. Ik vind het een hele mooie krachtige plant om te zien .
En wat in je zit, straal je ook uit!

Op jullie gezondheid,
Annemieke
www.moederaardema.nl